Bántalmazott anyák és gyermekeik

Sokszor szomorú események vezetnek ahhoz, amikor egy anya a gyermekével/gyermekeivel az utcára kerülve menedéket kér a Magyarországi Evangélikus Egyház által működtetett Családok Átmeneti Otthonaiban. Egy családi válság, egy agresszívvá vált férj, munka- és lakhatási gondok miatt az utcára kerülve jól jön egy segítő kéz.

Nincs olyan ember, aki ebben a kilátástalan helyzetben ne érdemelné meg a segítő kezet. A bántalmazott édesanyák vagy a hajléktalanság veszélyétől fenyegetett családok és gyermekeik a leginkább védtelenek, mozgásszabadságuk, lehetőségeik kétszeresen is korlátozottak. Az anyaóvókba és családok átmeneti otthonaiba bekerülő családok problémája sokszor igen összetett, sokféle hiányállapot együttesének, sorozatának következménye.

Esetenként kiszolgáltatottságukat tovább súlyosbítja az a tény, hogy túl fiatalok ahhoz, hogy saját magukon segíthessenek. 
A leányanyáknak családjuk helyett nyújtunk támaszt és biztos hátteret ahhoz, hogy élethelyzetük súlya alatt is tudjanak örülni és örömöt adni gyermeküknek, annak ellenére, hogy a gyermekáldást áldatlan állapotok között kell, hogy megéljék.

A gödöllői és nyíregyházi anyaóvókban végezzük krízishelyzetben lévő édesanyák és gyermekeik gondozását, átmeneti szállást, ideiglenes elhelyezést biztosítunk számukra.

1994-ben Roszík Gábor evangélikus lelkész vezetésével indult az első anyaotthon Magyarországon, Gödöllőn. A Margaréta-házban az évek során több mint 2500 édesanyának nyújtottunk menedéket. 

Az Oltalom Szeretetszolgálat 2000 óta végzi tevékenységét Nyíregyházán. A 2003 óta a Magyarországi Evangélikus Egyház által működtetett intézmény szolgálata több területre is kiterjed: a 36 főt befogadó Családok Átmeneti Otthona, a 100 férőhelyes Éjjeli menedékhely, a 18 személyes Átmeneti Szálló, és a Nappali Szolgáltató Központ, amely nappali melegedőként, népkonyhaként, szenvedélybetegek nappali ellátójaként és hajléktalan otthonként is működik.