Gyülekezetek / közösségek

A Magyarországi Evangélikus Egyház a harmadik legnagyobb történelmi egyház Magyarországon, mintegy kétszáztizenötezer taggal. Mintegy háromszáz gyülekezetünkben végezzük szolgálatunkat.

A szekularizáció és az urbanizáció egyházunkra is hat. Történelmi helyzetünkből adódóan gyülekezeteink tagjai ma már sokfelé kisebbségi- és szórványhelyzetben élnek, így jól ismerjük ennek a létformának minden nehézségét, de áldásait is. Jézus Krisztustól kapott küldetésünk értelmében azonban sóként és kovászként igyekszünk javára lenni a nagyobb közösségeknek, így társadalmunknak is.

Sok településen épp az egyházi közösségek azok, amelyek az utolsó, igazi közösségekként élnek és túlélnek, kulturális teret, összegyülekezési lehetőséget adva a település polgárainak. Ezért fontosnak tartjuk egyházi épületeink karbantartását és folyamatos fejlesztését. 

Kistelepülések gyülekezeteinek működési támogatására fordított összeg évente 110 millió forint. 

Az egyházmegyék ezen felül a gyülekezetek felújítására éves szinten 81 millió forintot osztanak szét.

 

A 2015-ös évben az alábbi gyülekezeteket támogattuk nagyobb összeggel a központi költségvetés terhére:

Pestszentimre – ingatlan vásárlás, parókia és gyülekezeti terem céljára (20 millió forint),

Pápa – ingatlanvásárlás – az Insula Lutherana teljes tulajdonba került (15 millió forint)

Szombathely – parókia és gyülekezeti ház vásárlása (10 millió forint)

Budaörs – gyülekezeti terem, vendéglakás kialakítása (7 millió forint)

Bonyhád – kiscsarnok megvétele (17,5 millió forint).

 

Gyülekezeti tagjainkat a gyülekezeteknek évente befizetett egyházfenntartói járulék megfizetésén túl kérjük arra, hogy támogassák egyházukat az adójuk 1%-ának felajánlásával is. Az 1% felajánlása azonban még nem jelenti azt, hogy az egyházfenntartói járulék befizetésének is eleget tettek!

Amennyiben Önnek nincs felajánlható adó 1%-a, kérjük, akkor is rendelkezzen egyházunk javára, mert a „nullás” bevallás is számít!

Amennyiben nem áll módjában adója 1%-ával rendelkezni számunkra, úgy kérjük, adományaival támogassa egyházunk gyülekezeteit, közösségeit: OTP Bank: 11707024-20347257 A közlemény rovatba kérjük feltüntetni: 1%